• Αμπελώνας & κρασί
  • You create content

13.000 επισκέπτες στις "Ανοιχτές Πόρτες 2019"

Τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», τα οποία έχουν δημιουργήσει το οινοτουριστικό δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», διοργάνωσαν φέτος για 15η συνεχή χρονιά την ανοιξιάτικη εορταστική εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 20% στην επισκεψιμότητα από τις προηγούμενες χρονιές.
 
Η εκδήλωση των οινοποιείων «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2005 στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» με σκοπό να προσελκύσει το κοινό στον χώρο παραγωγής γνωστών και άγνωστων οίνων και αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης.
 
Το κοινό, φίλοι και μη του κρασιού, στη διάρκεια της εκδήλωσης, έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στους αμπελώνες, στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των οινοποιείων και να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία της δημιουργίας του, στην οινοποίηση, στην ωρίμανση, στην παλαίωση και τέλος να το απολαύσει στην αίθουσα γευσιγνωσίας.
 
Ακόμη και σημαντικότερο, είναι ότι το κοινό που επισκέπτεται ένα οινοποιείο έχει την ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά τους δημιουργούς των οίνων και των αποσταγμάτων, να συζητήσει μαζί τους, να ενημερωθεί και να ανταλλάξει απόψεις.
 
Για να γιορτάσουν αυτό το διήμερο τα οινοποιεία, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων για όλους τους επισκέπτες τους, ακόμη και για τους μικρούς τους φίλους, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που συμβάλει στην οινική τους εκπαίδευση.
 
Θεματικές γευστικές δοκιμές, κάθετες γευσιγνωσίες, εργαστήρια, δοκιμές από τις δεξαμενές και τα βαρέλια, wine cocktails, κεράσματα από τοπικές γεύσεις της κάθε περιοχής, μαθήματα μαγειρικής, food and wine pairings, εικαστικές προτάσεις, μουσικές συναυλίες, χορό, διαγωνισμοί, οινο-εκδρομή, πρόταση σε συνεργασία με εστιατόρια «φέρε τη φιάλη σου από το οινοποιείο που θα επισκεφθείς» (bring your own bottle) και πολλά πολλά ακόμη, προσέλκυσαν το κοινό για να απολαύσει τη μοναδική χαρμόσυνη εμπειρία που προσφέρει ο οινοτουρισμός.
 
Η γιορτή όμως στους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» δεν τελείωσε στο σαββατοκύριακο.   Συνεχίστηκε με διαγωνισμό φωτογραφίας όπου συμμετείχαν οι επισκέπτες των οινοποιείων οι οποίοι θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας τις στιγμές που ξεχώρισαν και η κλήρωση δώρων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.
 
Το οινοτουριστικό δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» αποτελεί σημαντική δραστηριότητα της ένωσης οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».
 
Η Ένωση δημιουργήθηκε το 1993 ενώ το οινοτουριστικό δίκτυο το 1996, αποτελώντας την πρώτη ένδειξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα που καθιερώθηκε με τον χρόνο και απλώθηκε στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, όπως και η εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες».
 
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», τις δραστηριότητές της καθώς και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει και διοργανώνει, στην ιστοσελίδα www.winesofnorthgreece.gr ενώ για το δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», τις οινικές διαδρομές, τα οινοποιεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις που τα πλαισιώνουν (ξενώνες, εστιατόρια, εργαστήρια παραδοσιακών εδεσμάτων) στην ιστοσελίδα www.wineroads.gr
 
Τα οινοποιεία του δικτύου είναι ανοιχτά όλο το χρόνο για ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και πωλήσεις οίνων, αμπελοοινικών αποσταγμάτων, δώρων, αξεσουάρ κτλ.  Άλλωστε δέχονται ετήσια πάνω από 100.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Τέλος αξίζει να επισημάνουμε πως η ένωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» στηρίζει το κίνημα κοινωνικής ευθύνης «Wine in Moderation» με υπεύθυνες θέσεις, απόψεις και προτάσεις για το «Κρασί, Μέτρο Απόλαυσης και Πολιτισμού – Απολαμβάνω Υπεύθυνα».
 

Εγγραφή στο Newsletter