• Αμπελώνας & κρασί
  • You create content

ΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πολύτιμη ιστορία του βορειοελλαδίτικου οίνου, παράλληλα με το παρόν και το μέλλον, στην πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση για το κρασί «Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων».

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση οινογευσίας των οινοποιών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που πραγματοποιείται τα τελευταία 3 χρόνια στο πνεύμα της αγάπης των εορταστικών ημερών που ακολουθούν.
Στα τραπέζια των οινοποιών, ο πλούτος του αμπελώνα της βόρειας Ελλάδας με ετικέτες σπάνιες, ιδιαίτερες και ξεχωριστές:
Κατ’ αρχήν οι ερυθρές ετικέτες παλαίωσης, από τον Δαμασκηνό Καπνιστό 1994 του Βαένι Νάουσα, τη Νάουσα Μπουτάρη 1998 και τη Ραψάνη Επιλεγμένος 1998 της Tsantali, στον Πορφυρογέννητο 2001 του Κτήματος Πόρτο Καρράς, Μυλοπόταμος Ερυθρός 2001, Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρός 2004, Thema Pavlidis 2005,  Κτήμα Βιβλία Χώρα Etos Merlot 2006, Γουμένισσα Χατζηβαρύτη 2007, Κτήμα Τέχνη Οίνου Αγιωργίτικο 2008, Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Reserve 2008, Κατσαρός Merlot 2008.

Μεταξύ αυτών δεκάδες άλλες ετικέτες εσοδειών των δεκαετιών, 2010 και κυρίως 2000.

Μαγνήτης για τους επισκέπτες της εκδήλωσης φέτος οι κάθετες γευστικές δοκιμές, σε αρκετές από τις ετικέτες της βραδιάς, στα τραπέζια των:  Κτήμα Χατζηβαρύτη, Βαένι Νάουσα, Κτήμα Άλφα, Tsantali, Kitrvs Winery, Zoinos Wines.
Εξίσου όμως ενδιαφέρον είχαν και τα πιο φρέσκα ερυθρά, όπως το Mavro της Elinos, ο Νεαρός Τσαπουρνάκος από το Κτήμα Βογιατζή, η Λημνιώνα από το Κτήμα Τέχνη Οίνου, το Kitrvs Syrah και η Μπλε Αλεπού από την Κυρ-Γιάννη.
Στα φρέσκα λευκά της βραδιάς, ξεχώρισαν:   Metamorphoses από το Κτήμα Στεργίου, το Πλαγιές Γκλίναβος, Πάλπο Κυρ-Γιάννη, η Μαλαγουζιά Kitrvs, η ρετσίνα Κεχρής «Το Δάκρυ του Πεύκου», το πρωτοεμφανιζόμενο Λημνιό λευκής οινοποίησης από το Κτήμα Πόρτο Καρράς, ο Όβηλος Βιβλία Χώρα.
Στα λευκά τύπου orange απολαύσαμε το Παλιοκαιρίσιο του Γκλίναβος και τη Mega Debina Respect 2017, στη 2λιτρη φιάλη, της Zoinos Wines.
Στα φρέσκα ροζέ με νέες αφίξεις:   Dianthos Boutari, Νεγκόσκα Κατώγι Αβέρωφ, Μυλοπόταμος, Μπαμπατζίμ, Έλινος και Ξινόμαυρο Κτήμα Γεροβασιλείου.
Από μία γιορταστική όμως οινογευσία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα αφρώδη και γλυκά κρασιά, όπως και τα αποστάγματα.
Γαργαλιστικές φυσαλίδες πρόσφεραν οι οινοποιίες: Γκλίναβος, Zitsa Wines και Πόρτο Καρράς, γλυκούς οίνους οι οινοποιείες: Άλφα, Γεροβασιλείου, Μυλοπόταμος, Βιβλία Χώρα, και Πόρτο Καρράς, παλαιωμένα αποστάγματα οι οινοποιίες: Zitsa Wines και Γκλίναβος.
Πίσω από τους οίνους και τα αμπελοοινικά αποστάγματα της εκδήλωσης, οι ίδιοι οι οινοποιοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», μαζί με μέλη των οικογενειών τους και τους συνεργάτες τους.
Πρώτοι στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν οι κκ Στέλλιος Μπουτάρης και Γεώργιος Τσάνταλης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης αντίστοιχα, ενώ στην παρέα προστέθηκαν στη συνέχεια, η κα. Όλγα Ιακωβίδου, ο γέροντας Επιφάνιος καθώς και οι κκ Άγγελος Ιατρίδης, Στέλιος Κεχρής, Δημήτρης Κατσαρός, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Βογιατζής, Σωτήρης Στεργίου, Δημήτρης Ταραλάς.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, όπως κάθε φορά ο δήμαρχος της πόλης και εξαιρετικά σημαντικός για το Ελληνικό κρασί οινοποιός, κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Από το Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση παρευρέθηκε η υπεύθυνη, κα. Λίλιαν Σαμαρά.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα «ΒορΟινά των Χριστουγέννων» τίμησε ο δημοσιογραφικός κλάδος της πόλης αλλά και εκπρόσωποι ΜΜΕ από την Αθήνα, τόσο ως προς την υποστήριξη που χρειάστηκε για την ενημέρωση του κοινού πριν την εκδήλωση όσο και στα τραπέζια των οινοποιών, προκειμένου να γευτούν και οι ίδιοι τα εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.
ο κοινό της εκδήλωσης, γνώστες ή απλώς με ενδιαφέρον για μάθηση καταναλωτές και επαγγελματίες από κάβες, εστιατόρια, μπαρ, εκμεταλλεύτηκε όλη τη διάρκεια των ΒορΟινών για να επισκεφθεί ένα προς ένα κάθε τραπέζι, αποκερδαίνοντας γνώση και απόλαυση. 
Στην είσοδο της εκδήλωσης και στην υποδοχή, ο διευθυντής του ξενοδοχείου κ. Γιάννης Ανθουλίδης, ο διευθυντής του ένωσης οινοποιών κ. Γιάννης Αλμπάνης και η υπεύθυνη εκδηλώσεων και επικοινωνίας της Ένωσης κα. Αλεξάνδρα Ανθίδου.
Αυτά και άλλα, πολλά πολλά ακόμη για τα φετινά «ΒορΟινά των Χριστουγέννων», που πρόσφεραν στους επισκέπτες τους μία μοναδική εμπειρία, με ήχους dj μουσικής από το More Radio 103, γευστικά κεράσματα από τον chef του Electra Palace Thessaloniki, στους υπέροχα διακοσμημένους χώρους εκδηλώσεων του ξενοδοχείου και με θέα τη χριστουγεννιάτικη Πλατεία Αριστοτέλους.
Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση, όπως έχει ανακοινωθεί,  πρόκειται να διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό στον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Άνθος» με έδρα τη Δουραχάνη Ιωαννίνων.
Το επόμενο «ΒορΟινό» ραντεβού μας:   την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην Αθήνα.

Εγγραφή στο Newsletter